Eurazië
MIDDEN-OOSTEN
AMERIKA
AFRIKA
Azië
VERHALEN OVER BONEN LIEF EN LEED

Bonen of peulvruchten zijn eetbare zaden van planten uit de vlinderbloemenfamilie. (Alleen die familienaam maakt je toch al blij.)


Peulen komen alleen voor bij de Vlindertjes. Open de peul en zaden lachen je toe—hallo bonen.

- - - - - - - - - - - - - - -

Maak kennis met de Vlindertjes

We vinden het echt. Botanische namen zijn verleidelijk. De Vlindertjes heten ook wel de Leguminosae of Fabaceae familie. (Laat het rollen over je tong.)

 

Van sexy zijn komt nageslacht. Met meer dan achttienduizend soorten is dit de drie na grootste familie van bloeiende planten. Alleen de orchideeënfamilie en de familie van samengesteldbloemigen deden beter hun best.

 

De vlinderbloemenfamilie is bijzonder. Reizen zit in hun natuur. Je vindt ze over de hele wereld. En ze houden van een goede verkleedpartij. Als boom of struik. Als kruidachtige of houtachtige klimplant. Of als één- of meerjarige grassoort.

- - - - - - - - - - - - - - -

Zo veel boon

Als je met achttienduizend bent, dan zit de zaadproductie wel goed. En als je dan ook nog van verkleedpartijen houdt, sta je garant voor een rijke schakering. Wat een familie die Vlindertjes. Wat een gulle gave. Je moet ze wel adoreren.

 

Zo veel verrukkelijke kleuren.

Zo veel sensuele rondingen.

Zo veel mystieke glans.

En zo veel subtiele smaken.

 

Zo veel boon.

En allemaal familie.

 

Tuinbonen, Witte bonen, Bruine bonen, de kidneyboon, de limaboon, de tepary boon, pronkbonen, de Appaloosaboon, de Hutteriteboon, maar ook erwten en linzen, de vruchten van de tamarinde en broodboom, en zelfs pinda's, allemaal boon. Allemaal Vlindertjes.

- - - - - - - - - - - - - - -

Stamboon

De stamboom van de Vlindertjes is warrig. Net als de beste families kennen ook zij scheuring. Daarom wensen ze zich nu als drie onderfamilies te presenteren. Een groep onder de botanische naam Caesalpinioideae. Dit zijn de zonaanbidders in de tropen. Een groep met de naam Mimosoideae. Een tikkeltje koudbloediger. En een groep onder de naam Papilionoideae. Zij geven niet veel om het weer.

 

Elke onderfamilie is weer vertakt in geslachten. En eerlijk is eerlijk. De onderfamilie van Papilionoideae wint. Zij zijn de onderfamilie met de belangrijke eetbare bonengeslachten in de gelederen. Een prestatie.

- - - - - - - - - - - - - - -

Prachtige verhalen

Ieder van die eetbare geslachten doet al tijden mee. En startte het bestaan in een specifieke uithoek van de aarde. Elk geslacht en een continent. Voor eeuwig vergroeid. Met een gedeelde geschiedenis.

 

Konden de Vlindertjes praten, dan hadden ze prachtige verhalen. Over het wel en wee van het eigen geslacht. En over de worstelingen van de mens op hun continent.

 

Fascinerend.

Luister met ons mee.

Naar de verhalen van de Vlindertjes.

De Hippe Boon (handelsnaam Hartstikke Annie) • Weesperzijde 132 2 • 1091 ER • Amsterdam • Nederland

KvK # 61419842 • BTW # NL199442174B01

Rabobank • Rekeningnummer: NL53RABO0191824070

OVER DE HIPPE BOON

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

WEB WINKEL

LATEN WE PRATEN