- - - - - - - - -   - - - - - - - - - - -

VERLUSTIG JE AAN AL ONZE BONEN
Foto van verpakking van de Hippe Boon met Snowcap bonen

BEREIDEN

Weken: 8 uur

Koken: 1-1,5 uur

BEWAREN

Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

 Snowcap bonen

bevatten per 100 g ongeveer:

23 g eiwit

60 g koolhydraten

15 g voedingsvezels

1 g vet

Ze zijn rijk aan ijzer en calcium

Energetische waarde:

1.380 kJ (343 kcal)

- - -

DEEL & TWEET
VIER TOPPERS VAN DE WEEK
Foto van Snowcap bonen
Foto van sjalotje
Foto van groene olijven
Foto van Snowcap bonen
Foto van Snowcap bonen
Foto van Snowcap bonen
Foto van Snowcap bonen
Foto van Snowcap bonen
Foto van Snowcap bonen
Foto van limoenen Foto van trostomaatjes Foto van garnalen
Foto van berg
Foto van Snowcap bonen
Foto van Snowcap bonen

De voorouder van de Snowcap zag het licht in Mexico en Peru. En splitste zich in allerlei variëteiten. Dit waren de bonen van de Maya’s en Azteken. En later de bonen van het onstuimige Amerika. Van de indianen, van de cowboys en goudzoekers, en de kolonisten. Ze zagen de burgeroorlog. En met Columbus en zijn maten mochten ze mee naar Europa.

 

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van die ene voorouder. Sommige zijn niervormig of bol en rond als een knikker, andere zijn klein en slank, en weer andere zijn plomp en groot.

 

De Snowcap boon in jouw hart

Neem de Snowcap. Deze boon is een reus. En lijkt op een Classic Cranberry boon aan de steroïden. Waarvan de onderkant in gesmolten witte chocola is gedoopt.

 

Draai de boon om en met een beetje fantasie zie je een berg. Waarvan de top ijzig wit is gemarkeerd. Na koken blijft die sneeuwgrens trouwens zichtbaar. De boon heeft een hartige smaak en een romige textuur. Met een lichte kruimel die aan aardappel doet denken. Laat je niet afschrikken door de kouwelijke naam. Dit is de boon voor een hartverwarmende soep of stoof met een overdaad aan groenten en kruiden.

 

De Snowcap boon in jouw keuken

Ga aan de slag met deze bergen. Kook ze in soep met garnalen, groene olijven, trostomaatjes, een sjalotje en limoensap. Stoof ze met quinoa en eindeloos veel verse groenten. Sudder de bergen in tomaten en oregano. Of bak ze rustiek in de oven met een toefje rozemarijn.

 

Ze zien er uit als winter in de bergen. Maar smaken naar de hemel op aarde.

 

Rariteit: zeewier

Helemaal off-topic, maar wel een mooi weetje. In Japan  zweren ze erbij. Bonen koken met een stukje zeewier, zoals kombu of kelp. Dat schijnt ervoor te zorgen dat bonen makkelijker te verteren zijn. En als bonus, voegt dat zeewier nog wat extra vitaminen en mineralen toe.

 

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de gewone boon begon in de Andes rond 8000 v. Chr. En die in Mexico tussen 7000 en 2000 v. Chr. De Maya’s en Azteken vierden hoogtij op bonen, maïs en pompoen. De gewone bonen reisden naar Noord-Amerika en de inheemse indianen vielen als een blok voor dit gewas. In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Na hem begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen staken in de vaart der volkeren over naar Europa.

 

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

 

De Snowcap bonen groeien vooral in de Verenigde Staten en Canada.

 

Phaseolus vulgaris

Snowcap boon

- - - - - - - - - - - - - -

BONEN MET EEN IJZIGE NAAM. BESTEL ZE NU!

De Hippe Boon (handelsnaam Hartstikke Annie) • Weesperzijde 132 2 • 1091 ER • Amsterdam • Nederland

KvK # 61419842 • BTW # NL199442174B01

Rabobank • Rekeningnummer: NL53RABO0191824070

OVER DE HIPPE BOON

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

WEB WINKEL

LATEN WE PRATEN